- Financiering voor bedrijfsleningen via fintechplatforms is wereldwijd in twee jaar bijna verdubbeld, terwijl traditionele bankleningen juist afnamen.
- In Nederland is deze niet-bancaire vorm van kredietverlening aan vooral mkb-bedrijven gegroeid tot 2,3 miljard euro in 2023.
- Het uitstaande bedrag van 2,3 miljard euro aan fintechkredieten is nog altijd maar een klein deel van de totale leningen aan het bedrijfsleven.
- Lees ook: Nederlandse mkb-ondernemers huiverig om bedrijf aan buitenlandse partij te verkopen: dat kan wel lucratief zijn
Vooral kleinere mkb-leningen kampen al jaren met strengere leencondities bij banken, waardoor ze minder makkelijk kunnen lenen. Zogenoemde fintechplatforms zijn in dat gat gesprongen. Dat is een wereldwijd fenomeen, dat ook in Nederland zichtbaar is.
Financiering voor bedrijfsleningen via fintechplatforms is wereldwijd in twee jaar bijna verdubbeld, terwijl traditionele bankleningen juist afnamen.
In Nederland is deze niet-bancaire vorm van kredietverlening gegroeid tot 2,3 miljard euro in 202, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een adviesorgaan van de regering.
In 2022 lag het uitstaande bedrag aan zogenoemde niet-bancaire leningen nog op 1,7 miljard. In een jaar tijd is dus sprake van een groei van 600 miljoen euro, ofwel een plus van 35 procent.
Fintechbedrijven zijn ondernemingen in de financiële sector die door automatisering en internet snel en goedkoop producten aanbieden, zoals leningen.
Het gaat vaak om leningen aan het midden- en kleinbedrijf, een sector waar banken doorgaans terughoudend zijn in het verstrekken van krediet. Ook consumentenkredieten vallen onder deze niet-bancaire leningen.
DNB doet onderzoek naar deze nieuwe vormen van financiering om inzicht te krijgen in hoe digitale innovaties de traditionele kredietverlening veranderen. Het uitstaande bedrag van 2,3 miljard euro aan fintechkredieten is nog altijd maar een klein deel (0,7 procent), afgezet tegen de omvang van bancaire leningen aan het bedrijfsleven.